Echipa cibernetica a Uniunii Europene sare in apararea Ucrainei

In ultima vreme, conflictul dintre Rusia si Ucraina a luat amploare la cote inimaginabile, aceste doua tari aflandu-se intr-un razboi militar in momentul de fata. Conform ultimelor informatii din tara vecina, batalioanele rusesti trimise catre Kiev si Harkov au fost incercuite de catre fortele ucrainiene si au suferit o gramada de pierderi pana in momentul de fata, insa campania ruseasca in regiunea Donbass pare sa aiba mai mult succes, aceasta fiind incercuita atat din Crimeea cat si de trupele inca stationate la granita dintre cele doua tari. In paralel cu acest conflict militar care a escalat la cote alarmante, are loc si un altfel de conflict, unul tehnologic. Un razboi cibernetic. Razboi cibernetic care seamana mai mult cu unul unilateral, avand in vedere faptul ca repetatele atacuri ale hackerilor rusi asupra infrastructurii ucrainiene nu au parte neaparat de un raspuns pe masura. Si da, inca de pe vremea cand trupele rusesti se aflau la granita Ucrainei saptamanile trecute se incercau aceste atacuri cibernetice care sa duca la colapsul retelelor guvernului si site-urilor detinute de acesta. Atacurile sunt din ce in ce mai repetate, mai ales odata cu incursiunea trupelor rusesti pe teritoriu ucrainean. In aceste conditii, Ucraina trebuie sa se apere intr-o modalitate sau alta. Iar Uniunea Europeana a decis sa ofere ucrainenilor acest sprijin. 

Astfel, statele membre au ales sa formeze, rapid, o echipa de raspuns rapid cibernetic (CRRT) in toata Europa, dupa un apel de ajutor din partea Ucrainei. Noua echipa formata din opt pana la 12 experți, din Lituania, Croatia, Polonia, Estonia, Romania si Olanda, s-au angajat sa ajute la apararea Ucrainei de atacuri cibernetice – atat de la distanta cat si de la fata locului, in tara. Un oficial a avertizat ca sunt posibile atacuri. „Putem vedea ca masurile cibernetice sunt o parte importanta a setului de instrumente hibrid al Rusiei”, a spus oficialul CRRT. Aceasta echipa a fost asamblata dupa ce Marea Britanie si Statele Unite ale Americii au acuzat Rusia de atacurile cibernetice care au avut loc impotriva guvernului de la Kiev la inceputul acestei luni, care au deconectat temporar un numar mic de site-uri bancare si guvernamentale ucrainene. Si care continua si pana in momentul de fata sa fie una dintre motivele pentru care Ucraina este considerata putin mai vulnerabila in acest razboi. 

CRRT-urile sunt o initiativa a Uniunii Europene de aprofundare a apararii si a cooperarii intre statele membre, iar in aceasta situatie de urgenta in care un stat care nu este membru insa a aratat o deschidere spre un drum european, cere ajutorul Uniunii, o exceptie poate fi facuta. Mai ales ca ese o problema ce afecteaza in aceeasi masura toata Europa. Se spune ca acestea sunt echipate cu seturi de instrumente cibernetice dezvoltate in mod obisnuit, concepute pentru a detecta, recunoaste si atenua amenintarile cibernetice. Un oficial a declarat ca echipa este „formata din diferite expertize cibernetice, cum ar fi răspunsul la incident, criminalistica, evaluarea vulnerabilitatii, pentru a putea reacționa la o varietate de scenarii”. Rusia a fost acuzata anterior de asa-numitul război hibrid, care combina atacurile cibernetice cu activitatea militara traditionala, cum de altfel s-a intamplat atat in Georgia cat si in Crimeea. UE si Ucraina au dat vina pe Rusia dupa ce mii de oameni din mai multe orase din Ucraina au suferit intreruperi de curent, in 2015 si 2016, cand hackerii au oprit temporar stațiile electrice, insa pe atunci era o situatie la un nivel cat de cat izolat in comparatie cu ceea ce este in momentul de fata.

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *