LG Energy Solution: un gigant de baterii isi face debutul pe piata

Producatorul sud-coreean de baterii LG Energy Solution si-a facut debutul pe piata dupa ce a devenit cea mai mare oferta de actiuni a Coreii de Sud pana in momentul de fata. Actiunile s-au dublat pentru scurt timp fata de pretul initial al ofertei publice (IPO) inainte ca valoarea acestora sa devina cu 65,8% mai mare. Compania a strans 12,8 miliarde de woni (7,9 miliarde de lire sterline; 10,6 miliarde de dolari) la IPO la inceputul acestei luni. Performanta, pe care cei de la LG Energy Solution au realizat-o in cadrul zilei de joi, a facut din companie a doua cea mai valoroasa multinationala sud-coreeana, dupa Samsung Electronics. IPO este cea mai mare strangere de fonduri de actiuni din Asia de cand Grupul Alibaba din China a strans 12,9 miliarde de dolari la listarea secundara din Hong Kong în 2019.
Lista LG Energy Solution a atras o cerere puternica din partea investitorilor individuali si institutionali, indicand apetitul continuu pentru companiile si afacerile sud-coreene asociate cu industria vehiculelor electrice.
Ce este LG Energy Solutions
Compania, care are peste 20.000 de angajați, a fost separata de cea mai mare companie chimica din Coreea de Sud, LG Chem. Compania-mama a LG Chem, LG Corporation, detine, de asemenea, gigantul de electronice care poarta si numele LG. LG Energy Solution reprezinta mai mult de 20% din piata globala a bateriilor pentru vehicule electrice (EV) si furnizeaza astfel de baterii pentru giganti ai producției de automobile, inclusiv Tesla, General Motors si Volkswagen. De asemenea, produce baterii pentru drone si nave, dar aprovizioneaza si NASA cu baterii pentru costumele spatiale ale acestora.
La inceputul acestei saptamani, a anuntat planurile de a construi o fabrica de baterii de 2,6 miliarde de dolari in SUA cu General Motors. Companiile au spus ca se asteapta ca fabrica sa se deschida pana la sfarsitul anului 2024.
„Vom avea produsele, capacitatea celulei bateriei si capacitatea de asamblare a vehiculelor pentru a fi liderul vehiculelor electrice pana la jumatatea deceniului”, a spus presedintele si directorul executiv al General Motors, Mary Barra.
Pe masura ce guvernele și companiile din intreaga lume stabilesc obiective net zero, companiile cauta modalitati de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, cum ar fi dioxidul de carbon, care sunt eliberate atunci cand ardem petrol, gaz si carbune din case, fabrici dar si din transportul comun. Zero net inseamna ca nu se adauga la cantitatea de gaze cu efect de sera din atmosfera. A realiza acest lucru presupune reducerea cat mai mult posibila a emisiilor, precum si echilibrarea celor ramase prin eliminarea unei cantitati echivalente. Atingerea zero net va implica trecerea de la combustibilii fosili la energia regenerabila pentru si abandonarea vehiculelor care functioneaza cu benzina si motorina, in favoarea celor alimentate cu electricitate si hidrogen. Aceasta tranzitie va implica o multime de baterii, in special pentru vehicule.
Miercuri, Elon Musk, directorul executiv al Tesla, a declarat ca se asteapta ca vanzarile producatorului de masini electrice sa creasca cu peste 50% in acest an, comparativ cu 2021. Acest lucru s-a produs in timp ce a inregistrat un castig record de 5,5 miliarde de dolari pentru anul trecut, deoarece vanzarile au crescut cu 71%.
Tot in aceasta saptamana, gigantul minier fondat de cel mai bogat om din Australia cumpara departamentul de baterii si tehnologie a echipei de curse Williams Formula 1 pentru 222,2 milioane de dolari. Fortescue Metals cumpara Williams Advanced Engineering, cu sediul in Marea Britanie, de la firma EMK Capital si Williams Grand Prix Engineering. Acordul urmareste sa ajute producatorul de minereu de fier sa isi atinga obiectivul de a atinge neutralitatea in carbon pana in anul 2030.