Angajatii Google vor protesta in sprijinul lucratorilor activisti care au fost trimisi acasa in concediu

Angajatii celor de la Google vor organiza, in cursul zilei de vineri, un miting de protest in sprijinul a doi lucratori ai corporatiei care detine cel mai mare motor de cautare, care au fost plasati in concediu administrativ. Evident, acestea sunt un fel de “masuri disciplinare” ale companiei impotriva celor doi. Activistii companiei cer ca Google sa reinstituie angajatii, care spun ca conducerea ar fi ripostat impotriva lor pentru ca au vorbit impotriva gigantului tehnologic. Cei doi angajati, Laurence Berland si Rebecca Rivers, vor vorbi la mitingul public, care va avea loc in afara unuia dintre birourile Google din San Francisco. Muncitorii au fost plasati in concediu, in timp ce compania investigheaza presupuse incalcari ale politicii, inclusiv accesarea documentelor si a informațiilor din calendar in afara sferei de munca, a declarat o purtatoare de cuvant a Google. Insa, unii dintre colegii lor au spus ca mutarea companiei este o pedeapsa pentru organizarea unor manifestatii la locul de munca.

“Este o tentativa de intimidare a fortei brute, de a reduce la tacere angajatii si de a ne ingreuna combaterea problemelor legate de rasism, hartuire sexuala, tehnologii daunatoare, discursuri de ura pe platformele noastre si relatiile de afaceri cu organizatiile care se angajeaza in abuzuri pentru drepturile omului”, au sustinut, intr-un email adresat celor de la CNET, angajatii Google. Purtatoarea de cuvant a Google a aparat decizia de a pune lucratorii in concediu, adaugand ca este un lucru comun ca firma sa ia o astfel de decizie in timpul unei anchete. Acest mitting are loc pe masura ce cresc tensiunile intre administratia Google si angajatii companiei, care au manifestat impotriva multor pozitii si ale unor afaceri incheiate de catre companie. Activistii din cadrul gigantului motor de cautare au protestat impotriva mai multor decizii ale conducerii, inclusiv semnarea unui contract in domeniul de inteligenta artificiala cu Pentagonul, activitatea Google in China si gestionarea acuzatiilor de agresiune sexuala. Evident, sunt obligati sa rezolve macar una dintre aceste situatii avand in vedere faptul ca sunt criticati si de mass-media si de opinia populara din cauza acestor lucruri. Insa asta nu inseamna faptul ca nu vor exista repercursiuni impotriva angajatilor.

Relatiile dintre conducerea Google si unii lucratori s-au deteriorat intr-un mod mai intens in ultimele saptamani. Compania a angajat o companie straina, cu o istorie impresionanta vizavi de eforturi anti-sindicale, pentru ca Google se ocupe de protestele angajatiilor sai. In cadrul saptamanii trecute, reprezentantii gigantului tehnologic au declarat ca vor reduce participarile la reuniunile primariei TGIF, o traditie de lunga durata a companiei. Directorul executiv al celor de la Google, Sundar Pichai, a declarat ca intalnirile vor avea loc lunar de acum, in loc de saptamanal sau la doua saptamani asa cum era inainte. Si toate astea din cauza unui „efort coordonat” de a scapa de comentariile din cadrul sedințelor interne. Sau, mai degraba, a lua masurile necesare impotriva angajatilor care contesta politicile companiei. Imi place, totusi, perseverenta de care acestia au dat dovada pana acum.

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *