Azi, cu 50 de ani in urma, se nastea internetul in camera 3420

Bine, nu era internet la modul propriu-zis, insa a fost prima interfata care semana cu o baza de date suficient de larga pentru a fi comparata cu internetul modern. Ar fi un lucru extrem de stintifico-fantastic sa crezi ca ar fi existat internet in 1969 avand in vedere faptul ca, daca nu cunosti istoria scrisa a acelor vremuri, s-ar putea sa ai macar o idee in legatura cu trendurile de la acea vreme. Adica, abia in anii 80 au devenit mainstream hippie si muzica disco, despre ce vorbim. Doar ca simteam nevoia sa procedez ca un YouTuber (sau ca un jurnalist profesionist in Romania), sa fac putin clickbait, oricum nu stiu cine va citi acest articol. Revenind la subiect, se numea ARPANET si era o mica retea de calculatoare academice care poate fi considerata in ziua de azi drept precursoarea internetului.

Este un subiect cat se poate de impresionant. La Boelter Hall a UCLA, la etajul trei, in camera 3420, se nastea ceva ce avea sa devina una dintre cele mai importante tehnologii ale secolului 21. Un absolvent de facultate, pe nume Charley Kline, s-a asezat la un terminal ITT Teletype si a trimis prima transmisie digitala de date catre Bill Duvall, un om de stiinta care statea la un alt computer, apartinand Institutului de Cercetare Stanford (acum cunoscut sub numele de SRI International), din cealalta parte a Californiei. De la calculatorul sau SSD Sigma 7, prin ARPANET, Kline a trimis mesajul “Log in”, doar ca sistemul s-a blocat odata cu apasarea tastei “g”. Evident, conexiunea s-a pierdut rapid pentru ca interfata retelei de date respective era una primitiva. Poate fi considerata epoca de piatra a tehnologiei digitale. Insa ce nu aveau sa stie, sau sa banuiasca Kline si Duvall, era faptul ca au reusit sa dea nastere unui fenomen care a acaparat mileniul trei. Cu bune sau cu rele, internetul este o parte din viata noastra de zi cu zi, iar astazi, 29 octombrie 2019, implineste varsta de 50 de ani. 

Evolutia de la ARPANET la internet a fost una care a durat o gramada de timp de la acest prim test. Sa nu uitam si de faptul ca primele calculatoare aveau dimensiunile unei camere de hotel. In 1970, dupa mai multe teste, s-a creat o retea intre Harvard si MIT. 4 ani mai tarziu, in 1974, un protocol de retea (RFC 675 – Specification of Internet Transmission Control Program), realizat de catre Vinton Cerf, Yongen Dalal si Carl Sunshine, continea cuvantul internet, care era o prescurtare de la internetworking. Evident ca nici acestia nu s-ar fi gandit la succesul pe care avea sa-l inregistreze termenul (si reteaua dupa o serie intreaga de imbunatatiri), ajungand unul dintre fenomenele erei noastre. 

Desigur, procesul a fost unul mult mai indelungat. Abia in anul 1991, a aparut primul website din lume, la CERN, pe teritoriul francez al complexului de laboaratoare situat la granita dintre Franta si Elvetia. A aparut online incepand cu 6 august 1991, iar de atunci au inceput sa apara din ce in ce mai multe site-uri web pana s-a ajuns la reteaua numita astazi internet.

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *