Facebook da semnale ca va continua cu planurile de a lansa Libra

Deputatii americani au cerut celor de la Facebook sa opreasca temporar dezvoltarea unei noi monede virtuale in cadrul unei intruniri dintre reprezentantii retelei de socializare si membri ai Congresului. Cu toate acestea, se pare ca un executiv al companiei americane a semnalat, in cursul zilei de miercuri, faptul ca compania inca intentioneaza sa avanseze cu proiectul pentru ca acesta sa poata fi lansat pana in 2020, data la care reteaua sociala isi propune ca acesta sa iasa pe piata. O mana de parlamentari care se afla in Comisia pentru Servicii Financiare a Congresului Statelor Unite l-au intrebat pe seful blockchain al Facebook, David Marcus, daca societatea ar fi de acord cu o intrerupere temporara a lansarii proiectului Libra pana in momentul in care Congresul si autoritatile de reglementare vor putea examina preocuparile legate de criptomonezi. In timp ce Marcus a recunoscut ca celei mai mari retele sociale din lume “ii va lua un anumit timp pentru a realiza acest lucru in mod corect”, el s-a oprit atunci cand a fost vorba sa accepte o amanare a proiectului. 

“Angajamentul este ca nu o vom lansa pana cand nu ne vom ocupa pe deplin de toate preocuparile”, a spus Marcus dupa ce a fost intrebat in mod repetat daca a fost deacord cu amanarea proiectului pana cand Congresul va analiza cu lux de amanunte in ce masura implementarea unei monezi virtuale reprezinta o problema pentru economia globala. 

Declaratiile au facut parte din a doua marturie a lui Marcus in fata parlamentarilor despre planurile de lansare a unei criptomonede a Facebook. Tensiunile dintre reteaua sociala si Washington au crescut in utlimul timp, pe masura ce Facebook a devenit implicat intr-o serie de scandaluri care au inclus confidentialitatea utilizatorului si moderarea continutului grafic sau cenzurarea continutului politic. La care se mai adauga si aceasta problema cu moneda virtuala. Compania lucreaza cu 27 de parteneri, printre care Visa, Mastercard, Vodafone, Uber, Spotify, pentru a lansa Libra in 2020 si urmeaza sa dezvolte un portofel digital, numit Calibra, pentru ca utilizatorii sa poata stoca moneda.

Insa, Libra nu este privita cu ochi buni de catre o multime de personalitati din opinia publica. In cazul in care Libra ar avea succes, noua criptomoneda a Facebook ar urma sa transmita controlul monetar de la banci la corporatii, potrivit lui Chris Hughes, co-fondatorul retelei. “Chiar si daca va inregistra un succes modest, Libra ar transfera o mare parte din controlul politicii monetare de la bancile centrale catre aceste companii private, care includ Visa, Uber si Vodafone”, a scris el intr-un articol pentru Financial Times.

Si presedintele american Donald Trump a atacat Facebook si Libra. “Eu nu sunt un fan al Bitcoin si al altor criptomonede, care nu sunt bani si a caror valoare este extrem de volatila si bazata pe aer subtire”, a declarat Trump joi seara, inainte de a vorbi despre Libra intr-un tweet ulterior. “In mod asemanator, moneda virtuala a Facebook, Libra va avea putina relevanta sau fiabilitate. Daca Facebook si alte companii doresc sa devina o banca, trebuie sa caute o noua Carta bancara si sa devina subiectul tuturor regulamentelor bancare, nationale si internaționale.”, a continuat Trump.

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *