Microsoft a platit 4.4 miliarde de dolari unui grup de hackeri

Politicile Microsoft sunt cateodata extrem de inedite, mai ales atunci cand vine vorba despre securitatea bazei de date a companiei. In cazul de fata, compania americana a platit hackeri pentru a trece peste sistemele sale de securitate. Orice tehnologie are vulnerabilitatile sale, si, evident, companiile nu vor reusi sa le identifice chiar pe toate, de fiecare data cand se intampla ceva. Pentru asta, au nevoie de ajutor si apeleaza, in anumite situatii, la ajutorul hackerilor, pentru a vedea in ce mod tehnologia lor poate fi exploatata. Interesant, avand in vedere faptul ca majoritatea hackerilor se afla pe lista de anchetat si investigat de catre organele de justitie. Si nu e de mirare, avand in vedere tranzactiile cu valuta sau criptomoneda pe care le efectueaza atunci cand sparg conturi bancare in Elvetia sau informatiile pe care le sustrag atunci cand sparg o baza de date (dupa care, evident, cer bani pe ea). 

Principala tinta a hackerilor sunt sistemele de securitate ale municipiilor. Asa-zisele atacuri ransomware. Acestea utilizeaza programe malware pentru a bloca utilizatori din anumite baze de date, cu exceptia cazului in care hackerii sunt platiti. De obicei, acestia cer bitcoin, pentru ca este o criptomoneda si pentru ca nu trebuie sa-si dezvaluie identitatile. Municipiile sunt tintele principale pentru atacurile de tip ransomware, deoarece aceste orase nu isi pot permite sa lase anumite servicii sa ramana inghetate. Evident, o gramada de primari si de consilii municipale au decis sa plateasca aceste sume cerute de hackeri, insa o parte din localitati au adoptat o rezolutie comuna ca sunt uniti impotriva hackerilor pana cand dau de un sprijin impotriva acestora. In fine, politici si jocuri de putere.

Acum ca am terminat si cu aceasta paranteza si ca pot sa revin la subiect, se pare ca Microsoft a platit unor hackeri 4,4 miliarde de dolari in ultimele 12 luni pentru exact acest scop: ca acestia sa identifice eventuale vulnerabilitati in sistemul sau pentru ca compania sa poata lucra la remedierea lor in timp. Anuntul este unul oficial, fiind publicat zilele astea de catre Microsoft. Desigur, este un scenariu favorabil pentru ambele parti implicate in afacere: compania afla ce probleme neidentificate are si ce poate sa faca pentru a le rezolva, iar cei care le identifica sunt platiti pentru asta. Desi se inchid usi pentru cei care vor sa sparga baza de date a Microsoft doar din simplul fapt ca vor sa faca ei mai multi bani; desigur, cei care nu au fost cooptati in acest proiect vor continua sa atace baza de date a companiei americane. 

Despre termenul de hacker se stie exact ce conotatii negative are, dar stiuatia de fata, ei lucreaza mana in mana cu o corporatie, deci nu fac nimic ilegal. Spre deosebire de atacatorii cibernetici, acestia nu exploateaza sau nu dau mai departe informatii legate de vulnerabilitatile celor de la Microsoft, ci isi pun serviciile la dispozititia companiei americane pentru a o ajuta sa si le rezolve. Suma cea mare pe care hackerii care descopera vulnerabilitati o vor primi va fi de 40.000 de dolari. 

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *