Google elimina companiile favorizate in lumina investigatiilor anti-trust

Cu ocazia posibilitatii demararii unei anchete guvernamentale intr-un caz de politici antitrust, Google a concediat cativa dintre cei mai mari companii de lobby si le-a eliminat statutul de favorizate in orice fel de cautare, ca parte a unui efort de a-si revizui politicile pentru a evita un proces de lunga durata. Asta dupa ce compania a mai avut deja un astfel de proces, fiind amendata de catre Comisia Europeana cu cea mai mare amenda adresata unei companii de pana acum. Este amuzant felul in care, ca orice companie pusa aproape in fata faptului implinit, Google incearca acum sa-si spele dosarul pentru a elimina orice evidenta. Ca si cum nu exista cai pentru a investiga parteneriatele. Firmele cu care gigantul motor de cautare a taiat legăturile au alcatuit aproape jumatate din proiectul sau de lobby, de peste 20 de milioane de dolari, au anuntat miercuri cei de la The Wall Street Journal.

Incheierea acestor parteneriate face parte din eforturile Google de a-si moderniza influenta si de a reflecta mai bine “amploarea globala a ambițtilor sale comerciale” si de a face fata  potențialelor “incursiuni ale autoritatilor de reglementare si ale parlamentarilor din întreaga regiune”, au declarat pentru The Journal surse familiarizate cu restructurarea. Desigur, cei de la Google nu au comentat pe aceasta tema, in ciuda faptului ca au fost contactati de catre anumite publicatii pentru a oferi niste clarificari in privinta politicii lor. In mod normal, si daca ar fi oferit un raspuns, ar fi fost o scuza penibila marca “suntem un gigant tehnologic”™. Cum sa nu remarci dedicarea cu care acesti oameni se apara de fiecare data cand stiu ca pot ajunge intr-o situatie delicata? Este un lucru absolut mirific.

Schimbarea vine in conditiile in care cei de la Departamentul de Justiție se pregateasc sa lanseze o investigatie in materie de politici de concurenta neloiala impoitriva mariilor companiilor din domeniul tehnologic. Ancheta va analiza daca societatile mari de tehnologie se angajeaza in comportamente “anticoncurențiale”. Impreuna cu Google, oficialii Departamentului de Justitie al Statelor Unite intentioneaza sa-i analizeze si pe cei de la Amazon, Apple si Facebook. Cu alte cuvinte, companiile cele mai suspecte si mai cunoscute pentru implicarea in politici care contravin atat concurentei, cat si utilizatorilor. Fie ca este vorba despre colectarea datelor de la utilizatorii pe care s-a angajat sa-i protejeze sau de sau despre faultarea concurentei prin supra-taxarea unor aplicatii concurente pe magazinul sau de aplicatii, principalul organ de justitie al Statelor Unite a fost alertat in repetate randuri impotriva acestor companii.

De asemenea, ca si cum nu ar fi de ajuns, se mai vorbeste si despre ruperea mariilor companii din domeniul tehnologic de celalalte servicii de care dispun. Motivul este ca au prea multa influenta prin intermediul acestor servicii. Aceasta campanie a devenit o parte esentiala a campaniei prezidentiale a senatorului Elizabeth Warren, din Partidul Democrat. Warren si alti politicieni s-au reunit in spatele co-fondatorului Facebook, Chris Hughes, prima voce publica care a cerut descompunerea Facebook, in cadrul lunii mai. Iar de la Facebook, s-a ajuns la aproape toate companiile Sillicon Valley.

Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *